Giro di Barbiro!

Zaterdag 4 maart, de dag waar wij zeer naar uitkijken, maar in het bijzonder onze kapper, Martin Leusink. Een groot deel van de wereld zal de straat optrekken om de Wereld Obesitas Dag te vieren, maar wij niet, wij gaan juist fietsen. Dik worden is niet de droom die Martin voor ogen heeft, het organiseren van een wielerevent is dat wel! Eindelijk gaat die droom in 2023 werkelijkheid worden. Martin zijn eigen wielerevent, startend vanuit zijn geliefde Elburgse binnenstad.

 Normaal doen is in de kapperszaak niet de dagelijkse kost, waar je ook niet zonder een bak koffie en de nodige gezelligheid weer huiswaarts keert. Ook dit wielerevent gaat niet zoals de meesten gewend zijn. Het rondje om de kerk, afvlaggen en afzwaaien past niet binnen het concept van de kapsalon, dus pakken wij groots uit!

 

 Wat gaan wij dan precies doen?

 Nou, vooral van de verharde paden af! Zaterdag 4 maart is niet maar zo gekozen. Het is de dag dat in het Toscaanse land de Strade Bianche wordt verreden. Met een Italiaans knipoogje dopen wij ons event om naar Giro di Barbiro! Witte wegen hebben wij niet veel, maar wij hebben de Veluwe en een oude binnenstad, wat een ingrediënten!

 

 Start

 Naast de kapperszaak, heeft de binnenstad nog zoveel moois te bieden. Zo hebben wij ook een prachtige locatie gevonden voor ons wielerevent, de kloostertuin tegenover de zaak van Martin! Vanuit de kloostertuin zullen wij de dag starten en ook weer eindigen. In de ochtend mag iedereen zich melden in de kloostertuin bij het Museum Elburg aan de Jufferenstraat 6-8. Eenieder die zich inschrijft voor Giro di Barbiro, dient zich hier te melden en wordt hartelijk ontvangen met een bak koffie en energierijk krentenbrood van Bakker Schuld. Is de bodem gelegd, dan mag iedereen van start op één van onze prachtige routes.

 

 De routes

 We zeggen routes, er worden namelijk twee varianten uitgezet. Een lange versie en een kortere versie. De lange route zal een lengte van zo’n 80 km beslaan en de korte route omstreeks 40 km. Deze routes worden niet maar zo van gestolen of van internet geplukt. Martin heeft een dreamteam samengesteld met Frank van den Bosch, Jordy van der Veen en Dries Polinder. De mooiste onontdekte plekjes zullen verkend worden! In fietskringen gaat Dries ook wel door het leven als de fietsende boswachter, dus reken op veel mooi schoons om te aanschouwen onderweg! Dankzij Dries zijn goede connecties met de Oranjes kunnen wij alvast verklappen dat wij clementie van de koning hebben gekregen om de kroondomeinen aan te doen! De regionaal bekende oudheidkundige Willem van Norel zit ook in het routepanel, dus de historische liefhebber zal mooie pareltjes tegenkomen onderweg!

 Elke deelnemer ontvangt de route via een GPX-bestand.

 

 Starttijden

 De waaghalzen en fanatiekelingen die de 80 km aandurven kunnen tussen 10:00 en 11:00 uur starten. De coureurs die aan 40 kilometer meer als voldoende hebben, mogen tussen 11:30 en 12:30 van start. Graag allemaal een 15-30 minuten voor de gewenste starttijd aanwezig om u aan te melden. We verzoeken deelnemers om in groepen van maximaal 8 personen te starten.

 

 Onderweg

 Iedereen gaat naar verwachting tot het gaatje tijdens de tocht, wat is er dan fijner dan een gezellige tussenstop om op adem te komen? Voor ons en alle deelnemers is het een gelukje te noemen dat wij Manfred ook in de organisatie hebben. Manfred en zijn team zullen onderweg in de nieuw aangeschafte foodtruck aanwezig zijn op het keerpunt. Zij voorzien iedereen van een Italiaanse koek en een stevig bakkie. Hierna zetten we weer koers naar Elburg.

 

 Terugkomst

 Als de beentjes vol met zuur lopen en de toren van de grote kerk weer in zicht is, arriveren wij weer terug in de kloostertuin in Elburg. Zet de fiets in de stalling en gooi de beentjes omhoog! De dag zit er dan nog lang niet op, maar begint net! Een ieder kan dan gaan nagenieten en napraten over de barre tocht. Dit alles onder het genot van een (speciaal)biertje, een overheerlijk Italiaans buffet en natuurlijk de Strade Bianche live op het grote scherm. De eerste natte consumptie is van het huis, en daarna is het door middel van muntverkoop voor eigen rekening.

 Voor wie de tocht op een ware slijtageslag is uitgedraaid, is er de nodige verzorging ter plaatse. De mannen en vrouwen van Frix Fysio zijn aanwezig voor wie het goed verzorgde lichaam nog even los wil laten maken. Tevens bieden zij nog diverse testjes aan. Iedereen denkt wel zo goed met fietsen bezig te zijn, maar is dat volgens de fysiologische specialisten ook zo?

 Niet alleen voor het lichaam is er verzorging aanwezig, ook aan de fiets wordt gedacht. De mannen van Shimano zullen acte de préséance geven om jullie fietsen in tiptop conditie te houden.